Je bekijkt nu Waar vind je inspiratie?

Waar vind je inspiratie?

“O dat kan ik niet, ik ben niet creatief” Dit zeggen mensen vaak tegen mij. En om eerlijk te zijn vind ik dat onzin. Het is iets wat we onszelf vaak vertellen; ik ben niet zo goed als … , iemand anders heeft altijd betere ideeën of is interessanter.

En dat is echt onzin! Iedereen is creatief, maar sommigen hebben moeite met het herkennen van inspiratie.

Ik heb 15 jaar als ontwerper gewerkt en ik heb 2 HBO ontwerpopleidingen gevolgd.. Ik vind  ontwerpen nog steeds het leukste wat er is! Je kunt niet ontwerpen zonder inspiratie. Iedere dag ben ik bezig met het vinden van inspiratie.

Zal ik je een geheimpje over inspiratie vertellen? Inspiratie, is overal!

Waar je inspiratie vind ligt aan wat voor persoon je bent. Ga naar plekken die jij zelf fijn vind, als jij je goed voelt krijg je de meest mooie ideeën! Probeer diverse dingen; ga naar een museum, ga wandelen, luister muziek, ga schilderen, noem maar op!

Herken je dat? Tijdens je vakantie heb je vaak betere ideeën als wanneer je jouw dagelijkse dingen doet? Toen ik voor grote kledingmerken werkte ging ik regelmatig op inspiratiereis. Het is goed om even uit je eigen omgeving weg te gaan om je door nieuwe omgevingen te laten inspireren. Daarnaast creëert het doorbreken van je vastgesleten patroon ook ruimte in je hoofd voor nieuwe dingen. Je neemt even afstand van je automatische piloot en gaat zelf weer nadenken.

Voor een inspiratiereis hoef je niet lang of ver weg te gaan. Je kunt ook een mini inspiratiereis doen (fijn voor een klein budget). Ga eens naar een dagje naar een (middel) grote stad in Nederland die je niet (zo goed) kent. Bezoek daar een museum of huur een fiets en ga op ontdekkingsreis.

Wat ik heel leuk vind is om op een terras te gaan zitten en naar mensen te kijken. Ik verzin dan fictieve verhalen over mensen die voorbij komen. Wat doen ze, wie zijn ze, kennen ze andere toevallige voorbijgangers? Laat je fantasie lekker gaan. Dit is een kleine oefening in het trainen van jouw creativiteit.

Soms heb je een ingeving op een moment dat je andere dingen aan het doen bent. Voor zulke momenten heb ik altijd een dummy bij me. Een dummy is gewoon een schriftje of notitie boekje. Hierin schrijf ik of maak ik schetsjes van allerlei ideeën die door de dag heen in mijn hoofd schieten of dingen die ik zie die me inspireren. Daarnaast is mijn smartphone echt een geweldig middel om inspiratie vast te houden. Snel een foto maken van dingen die jij interessant vind. Inspiratie verzamel ik dus altijd. Als het dan tijd is om te ontwerpen, dan blader ik door mijn dummy en mijn telefoon om een beginpunt te hebben.

Het is belangrijk om lol te hebben in het vinden van inspiratie, stap de wereld in! Er zoveel gaafs te ontdenken wat jou nieuwe ideeën kan geven.

Onthoud: inspiratie is echt overal, voor iedereen, je hoeft het alleen op te merken!

Hildemieke

Hildemieke Boender-Vis is een modeontwerper met meer dan 15 jaar ervaring. Zij heeft voor diverse bedrijven in binnen en buitenland gewerkt; zoals; Adidas, Shoeby, Zeeman en Prenatal. Haar kleding is al door miljoenen mensen gedragen! Hildemieke is gespecialiseerd in het ontwerp van sport- en kinderkleding en heeft een grote interesse voor duurzame mode. Ze heeft ook diverse ontwerpprijzen gewonnen, waaronder een European Fashion Award! Zij is de persoon achter de online mode academie. In haar blogs, video's en lessen deelt ze van alles over mode ontwerpen.

Geef een reactie